duminică, 26 septembrie 2010

George Saint Pierre. Drumul parcurs spre MMA


George Saint Pierre este un sportiv care progresează cu fiecare luptă. Din luptă în luptă vedem un nou "model", mai performant, un salt calitativ atât pe plan fizic cât şi tehnic. Are tot timpul ce contrapune adversarului său. Fiecare înfrângere înseamnă o nouă etapă. A avut două înfrângeri care ulterior au fost revanşate. Datorită talentului înnăscut şi efortului suprauman depus la antrenamente, GSP a ajuns la un nivel de neîntrectut pentru alţii. Victoriile sale sunt incontestabile, domină pe parcursul tuturor rundelor, nelăsând nici o şansă oponenţilor. În rare cazuri rămâne satisfăcut de prestaţia sa, chiar în lupta împotriva lui Dan Herdy. 
"Nu mi-a plăcut, am câştigat, dar am putut să fac mai mult, de aceia nu sunt multumit. Vreau ca victoriile să fie indiscutabile"

,,Copilul de aur MMA" - cum este supranumit. Înafară de cariera fenomenala în MMA, implicit UFC, GPS este personajul pozitiv şi în viaţa de zi cu zi, aidoma unui erou din poveste care se confruntă cu răul, şi de fiecare dată iese învingător. Este de menţionat că niciodată nu se supraapreciază în raport cu adversarii care adesea obişnuiesc să se împroaşte cu cuvinte neghioabe, răfuind-use. Este un exemplu pentru ceilalţi.


Copilăria lui GSP a fost una grea. S-a născut pe 19 mai 1981 în Sint Isidor, şcoala se afla într-o zonă bântuită de criminal, de multe ori era jefuit de către colegi. Într-o zi hotărăşte să pună punct fărădelegilor, înscriind-use la kyokushinkai, stilul care i-a pus bazele, formând-ul ca luptător redutabil.


"Kyokushinkai-ul m-a disciplinat, m-a învăţat să gândesc, să anticipez lupta".

După moartea antrenorului său GPS îşi mai preia în arsenalul său jiu-jitsu, box, muy-thai. Până la cariera sa de luptător profesionist MMA, a lucrat paznic într-un night club, trebuia să-şi achite învăţătura. Înainte de disputa cu B.J.Penn, UFC-58, s-a antrenat cu Renzo Garcie, jiu-jitsu-academy în New-York. Pe 21 iulie 2006 obţine centura cafenie la jiu-jitsu de la nimeni altul ca Garcie. În prezent este deţinătorul centurii negre.



Recent a început să se antreneze cu Rashad Evans, Nathan Marquardt, Keith Jardine în academia lui Jackson "Submmision Fighting" din New-Mexico. GPS mai este antrenat de Kru Piul Urse specialist în Muy-thy, sala Watt din New-York.

L-au inspirat mult luptele lui Garcie din 1991 UFC-1, în mare măsură aceasta la determinat să lupte în octagon. Debutează pentru prima dată ca profesionist contra lui Ivan Menjiver - duelul se termină cu knockout în prima rundă. Următoarele patru lupte au avut aceeaşi soartă, două din ele s-au terminat cu "armbar" două - knockout.  Urmează debutul în octagon ce a avut loc pe 31 ianuarie 2004 la UFC-46, unde îl învinge pe Kara Parysian "geniul judo" la decizia unanimă a arbitrilor, şirul reuşitelor continua, UFC 48 contra Jay Hieron minutul 1.42.  În lupta pentru titlul de campion a organizaţiei UFC-50, îl v-a întâlni pe Matt Hughes, aici se înregistrează primul eşec dn cariera sa. La UFC-52 într-o încăierare pe viaţă şi pe moarte este învins Jasin Miller, cu 4 luni mai târziu un nou triumf, în faţa lui Frank Trigg, guiletina în prima rundă. La UFC 56, GPS îl va întâlni pe viitorul campion lightweight Sean Shrek, seria nimicitoare cu mâinele şi coatele pe finalul rundei a doua îşi spun cuvântul, în cele din urmă acesta capitulează.


Cea mai dificilă luptă din carieră a fost la cea de a 58-a ediţie UFC contra ex-campionului B.J Penn, rezultatul a fost dat în favoarea lui GPS la decizia arbitrilor.


Trecând cu success de toate barierile, începe să se contureaze drumul spre titlul de campion, acum ca niciodată visul poate deveni realitate, dar numai dacă trece iarăşi de Matt Hughes pentru a-şi adjudeca dreptul de a lupta pentru titlul de cel mai bun din categoria lightweight. Lupta se desfăşoară sub dominarea covârşitoare a lui GSP, în minutul 2 campionul este trimis la podea.Rezultatul următoarei dispute şochează prin impreviziabilitatea sa, GPS - pierde lupta accidental de la Matt Serra. Revanşa a avut loc pe 19 aprilie 2008 în care s-a întâmplat ceia ce era şi firesc, centura de campion revine din nou în mâinele celui mai putrenic, GPS. Dea lungul a două runde el a demonstrat tuturor fanilor, criticilor, însuşi lui Matt Serra cine este campion cu adevărat. Bătalia a luat sfârşit in parter, GPS bombardîndu-l cu lovituri de genunchi în abdomen, Serra nu mai este în stare să continue...



Scopul este atins, însă conştientizează preţul enorm pe care l-a plătit pentru a ajunge sus, şi cât de uşor poţi să cazi, să-ţi pierzi titlul, deoarece divizia în care se luptă este considerată de-a dreptul cea mai puternică din UFC, sunt o mulţime de luptători de top şi nimeni din ei nu sunt dispuşi să cedeze.Unul din aceştia este Jon Fitch, următorul adversar. La acel moment avea deja 16 victorii. Jon Fitch - face parte din aşa numita categorie "noii luptători ai MMA" un luptător universal.
Special pentru aceasta întâlnire GPS pleacă în Brazilia la antrenemente, pentru a-şi perfecţiona tehnicile de parter Jiu-jitsu. În data de 8 august 2008 am fost martorii a celor 5 runde de măcel, 5 runde de pressing total a lui George, pe alocuri ţi se părea că nu mai are sens să continuie, fiind călcat în picioare, este de menţionat dârzenia, spiritul neclintit de care a dat dovadă Jon Fitch. 



"Am încercat să-mi adjudec victoria cât mai repede posibil, însă nu-l putea opri nimeni, asemenea unui Terminator".



GPS demonstreaza încă odată supremaţia în faţa neastâmpăratului B.J Penn, dorind cu orice preţ să ia revanşa, după înfrângerea de acum 3 ani, primele patru runde s-au petrecut sub dictarea lui GSP, nelăsîndu-i nici o şansă, la a 5-a rundă este oprit de propria echipă.

"Încerc să nu risc, de fiecare dată când intru în octagon, conştientizez că viaţa e în pericol, pentru mine e important să aplic lovituri, nepermiţândui să mă lovească, niciodată nu fac din aceasta un joc al hazardului".



"Evit riscurile, nu mă arunc cu lovituri la întâmplare, încerc să-mi controlez mişcările, explodînd cu lovituri precise, pe neaşteptate".


"Sunt campion nu pentru că sunt cel mai rapid, cel mai bun în parter, cel mai tehnic, sunt campion pentru că mă lupt cu cap".


"Pentru a reuşi, trebuie să te cunoşti pe tine însuţi, să-ţi cunoşti adversarul, punctele slabe facându-ţi un plan, reieşind din asta. De fiecare dată analizez pe cei care trebuie s-ăi confrunt. Acesata îmi oferă un avantaj psihologic cât şi fizic, pot să manipulez".



Cea din urmă luptă disputată a însemnat şi ultima tentativă de a-i lua centura de campion, care a eşuat, Dan Hardy este învins.

- pe finalul carierei, aş vrea să fiu antrenor sau profesor, îmi plac copiii;

- deocamdată, nu am de gând să întemeiez o familie, dorm nopţile îmbrăţişându-mă cu centura de campion;

- apare în filme, reclame;
- adoră Montreal-ul cu diversitatea climaterică, vara - plajă, iarna - hockei;
- vorbeşte cu un accent, îţi vine să râzi, posedă engleza, e uşor de înţeles;



Statistica luptelor: 20-2-0

OSU !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu