luni, 20 septembrie 2010

Flexibilitatea (stretching).


Aici vreau să accentuez încă odată importanţa flexibilităţii (întinderii muşchilor) a încălzirii, răcirii lor. Flexibilitatea totală (generală) este determinată de structura articulaţiilor şi elascitatea muşchilor, tendoane, ligamente musculare. Primul factor răspunde de punctul maxim (limita) a întinderii muşchilor, adică se atinge limita de mişcare (osul se atinge unul de altul).

Muşchii pot fi întinşi considerabil datorită antrenamentelor regulate, mai puţin tendoanele musculare. Unii oameni din naştere au o flexibilitate de invidiat, aceasta este un avantaj incontestabil în artele marţiale. Dacă vom dezvolta flexibiliataea de mic copil, vom culege roadele în adolescenţă.
Întinderea muşchilor reduce riscul traumelor şi contribuie la optimizarea dezvoltării componentelor forţei, rezistenţei, tehnicii. Întinderea înainte de aplicarea unei tehnici, oferă flexibilitatea necesară pentru a susţine tehnica karate, un echilibru mai bun.


Este important să ne încălzim bine muşchii înainte de întinderea lor, este nevoie nu mai mult de 10 minute -odihnă, dintre stretching şi acţiunea planificată, s-a demonstrat că flexibilitatea maximă durează cel mult 10 minute. Unii sportivi, ca şi în kyokushin, încep stretching-ul cu câteva ore înaintea competiţiei, este inutil, singurul avantaj ar fi, calmarea de nervi. Mai mult ca atât recentele studii ştiinţifice au arătat că stretching intens înaintea luptei reduce semnificativ tensiunea musculară, doar va scădea explozia.
Unii practică săriturile (plyomerice) pentru a ridica tonusul muscular ce va adăuga un surplus de explozie în lovituri pe parcursul luptei.

Puteţi utiliza mai multe metode, dar în practică cel mai eficient este stretching-ul static. Muşchii şi ligamentele se întind încet până la amplitudinea maximă şi sunt fixate în această poziţie timp de 5-30 secunde, numărul de repetări 3-5 ori.

După exerciţii intensive mai ales după sparring (kumite) muşchii se scurtează, accidentându-se.Întinderile musculare aduc muşchii la lungimea lor normală şi reduc efectul de accidentare. Majoritatea din maeştrii kyokushin au o flexibilitate fenomenală, de ex: Akioshi Matsui, Da Costa, Andy Hook, privindu-i îţi dai seama cât e de frumos şi util în acelaşi timp.




S-au scris câteva cărţi la această temă. Nu-ţi rămâne decât să încerci mai multe metode de streching, ca să-ţi alegi cea mai reuşită pentru tine.

OSU !!!

Un comentariu:

  1. Buna,
    Cu toate ca vin din afara artelor martiale, pot spune ca m-am indragostit de acest stil, Kyokushin-ul fascinandu-ma de-a dreptul. Tocmai am gasit un club in orasul meu, in care pe langa MMA si Kickboxing se desfasoara si cursuri de Kyokushin. Problema este ca sunt afectat de lombosciatica. Ma intrebam daca constituie un handicap serios in practicarea Kyokushin-ului aceasta afectiune. Ce-mi puteti spune referitor la asta?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere