sâmbătă, 18 septembrie 2010

Ce înseamnă KANKU


Pe ce s-a ghidat Oyama inventând Kanku?
Am fost nevoit să răscolesc internetul. Am observat că majoritatea site-urilor redau una şi aceiaşi informaţie precum că kanku este defapt kata - a privi spre cer printre mâinele întredeschise. În kyokushinkai, Kata “kanku” o întâlnim nemijlocit, doar că maestrii japonezi dau o importanţă mai mare katei “Sanchin”. Pe saite-urile engleze găsim versiunea potrivit căreia kanku este constituit dintr-un arc (cercuri secţionate) ce simbolizează uniunea continentelor, inclusiv Antarctida.


Versiunea 1.



Nu este o noutate că administratorii mai multor IKO, viseasă ca Kyokushinul sa fie reprezentat la Jocurile Olimpice, dar nu se ia în vedere că kanku este format din 6 cercuri maximum, 5 cercuri minimum.
Dacă vom aranja compact cele cinci cercuri ale simbolicii Olimpiadei se va forma Kanku.

Versiunea 2

Este bine cunoscut faptul că Oyma plecând în munţi a luat cu el cartea care dealtfel i-a marcat viaţa şi anume nuvela despre Myamoto Musashi. Acesta a scris celebra lucrare intitulată “Cartea celor cinci inele", unde fiecare inel are o semnificaţie aparte:

Pământ, apă, foc, vânt, pustietate (vid.) În imagine vedem cele cinci inele olimpice fiecare având denumirea proprie. Este de remarcat faptul că ierogliful pustiu (vid) mai înseamnă şi cer, ”a privi in pustiu” - kanku.
În imagine mai vedem conturul, porţiune colorată în roşu care este – Kanku. În zen – budism această poziţionare a mâinilor semnifică o pâlnie ce atrage energia spre tanden(centru).

Versiunea 3
Este una ştiinţifică. Dacă ne uităm mai atent la simbolul kanku vom depista că are două osii simetrice, deci, se împarte egal atât pe vertical cât şi pe orizontal. Dacă vom suprapune acest kanku pe imaginea frontală a hramului Mitsumine, vom observa că segmentul mai mare coincide cu acoperişul porţilor centrale.





OSU !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu