Un examen de grad, la nivelul următor nu poate fi considerat doar o demonstraţie a stării tehnice sau fizice. Trebuie să se de-a dovadă că culoarea centurii se potriveşte cu nivelul de maturitate prin care devenim cu fiecare treaptă mai judicioşi, mai echilibraţi, conştienticioşi.
Nu trebuie să fii tentat de a trece cît mai rapid prin toate gradele, de la început înveţi să te tîrîi, după care a merge. Fiecare centură îşi are timpul ei. Cel mai mare duşman a unui karateka „deşertăciunea”(orgoliul).
Cel mai important principiu –răbdarea, voinţa.
Trebuie doar să fii răbdător zi de zi pentru a repeta la nesfîrşit elementele de bază, la prima vedere banale, în care nu vedeţi de la început nici aplicare practică. Răbdarea şi disciplina calea spre fericire şi împlinire. În cazul în care Karate-ul ar putea fi însuşit cu uşurinţă, şi-ar fi pierdut farmecul şi uzul practic. Cu cît mai mult înaintezi spre „medalie” cu atît mai valoroasă şi atractivă pare. Drumul în karate este asemenea unui circuit etern al vieţii, centura albă începe treptat să se înegrească, de la munca necontenită, sudoare, praf. În sfîrşit ajungi acolo sus unde obţineţi centura neagră, vi se pare că aţ-i atins culmile măiestriei, dar este doar o aparenţă, după un timp centura devine din ce în ce mai albă (deschisă la culoare) şi în cele din urmă revii acolo de unde ai pornit, dar la un alt nivel, cu o nouă suflare. Cercul se începe din nou.
Centura albă-nivelul purităţii şi a potenţialului.
Culorile alb şi negru se întîlnesc foarte rar în natură în starea sa originală. Culoarea albă reflectă undele de lumină ce se conţine într-un spectru întreg, astfel o centură de culoare albă poate fi corelată cu nou veniţii. Tot ceia ce visezi, toate speranţele sunt ascunse în interiorul tău, trebuie doar să le găseşti în tine.
Alb-simbolul purităţii şi a potenţialului ascuns, începătorul nu ştie nimic despre karate, nu are nici o experienţă. Singurul lucru pe care îl coinştientizează-dorinţa de a merge mai departe, prin voinţă şi perseverenţă se poate transforma. El (ucenicul) arată ca o foaie de hîrtie goală pe care maestrul începe să scrie primul său hieoroglif.
Prima centură este cea mai importantă, absoarbeţi ca un burete, aflănd regulile, conceptele mecanismul mişcărilor. De eforturile depuse de voi, străduinţa, concentrarea în timpul învătăturii din perioada incipentă depinde tot parcursul dumneavoastră în karate. Sarcina primordială din această perioadă este învăţarea filozofiei karate, tehnicile de bază, obişnuinţa
frecventarii regulate a sesiunilor de înstruire. Chiar dacă ceva nu funcţionează, nicidecum nu trebuie să renunţaţi. Trebuie să învăţaţi a depăşi durerea si oboseala, nu acceptaţi nici cele mai mici concesii.
frecventarii regulate a sesiunilor de înstruire. Chiar dacă ceva nu funcţionează, nicidecum nu trebuie să renunţaţi. Trebuie să învăţaţi a depăşi durerea si oboseala, nu acceptaţi nici cele mai mici concesii.
Orange belt-nivelul stabilităţii
Simbolizează licărirea primelor zori în cerul din noapte.
Orange cu o dungă albastră (9 kyu)-zorii devreme.
De la primul antrenament centura nu mai este deja albă, ea absoarbe sudoare şi praf, îşi pierde culoare iniţială de aici începe drumul lung ce duce spre tine (autocunoaştere). „Cunoaşte-te pe tine, vei cunoaşte universul”. După cîteva luni de antrenamente centura ucenicului devine mai întunecată. În acest moment el se pregăteşte să ia examenul centurii orange, începi să realizezi că prin prizma antrenamentelor kyokushin antrenezi nu numai trupul dar şi conştiinţa. Un fundament solid este de o importanţă vitală pentru a atinge înăţimi mari. Pînă la momentul examinării sunt stabilite deja obiceiurile de bază, o condiţie fizică bună. Un bărbat începe o nouă etapă a vieţii împletită cu obiective ce trebuie atinse, unde trebuie sa dai dovadă de perseverenţă şi curaj. Centura orange este entuziazmul de la antrenamente, pentru a păstra visul unui viitor mare.
Simbolizează culoarea cerului înainte de răsăritul soarelui.
Coarda albastră cu dungă galbenă 7 (kyu) –simbolizeză prima rază de soare.
Principalul obiectiv la această etapă este căpătarea abilitatii de a te adapta şi de a reacţiona flexibil la tot ce se întîmplă în jurul tău. Cel mai bun mod de a atinge aceste obiective-djiu kumite. (luptă liberă).
Încep să apară primele abilităţi tactice, coinştientizezi modul cel mai bun de combinare a punctele forte si punctelor slabe. În acest răstimp însuşeşti terminologia, lovituriule de bază: block-uri, stances.
Toate acestea vă va permite să însuşiţi tot arsenalul nu ca un set de elemente separate, ci ca un tot întreg.
Dar, mai presus de toate, centura albastră este învaţarea să depăşiţi dorinţa de „ a nu merge la antrenamente azi, o voi face-o mîine”, aceste perioade apar des pe parcursul vieţii, şi este important să le depăşim.
Centura galbenă-Nivelul de aprobare.
Semnifică-soarele răsare ( rising sun).
Centura galbenă cu dungă verde 5 Kyu –apariţia primiilor germeni de la lumina dătătoare de viaţă.
Răsăritul de soare în inima unui discipol înseamnă înflorire spirituală, pregătit de etapele anterioare a antrenamentelor şi educaţiea spirituală. La acesastă etapă elevul înţelege ca principala forţă, energia de impact a loviturilor cu mîinele, sau cu picioarele nu vine de la pumni sau din partea inferioară a piciorului, ci din punctul localizat la nivelul abdomenului, tandem. Cel mai important lucru este să investeşti într-o lovitură toată greutatea corpului tău. Dar este necesar să se menţină o formă fizică adecvată, pentru că chiar dacă veţi învăţa să loviţi prin tandem, o mîină slabă se va rupe la contactul cu inamicul.
Pînă la acest nivel sa pus accentul pe aptitudini fizice-echilibru, stabilitate, coordonare, arsenalul tehnic. Centura galbenă presupune o coinştientizare serioasă în ceia ce priveşte aspectele psihologice a antrenamentelor percepţia, afirmarea.
La nivelul 6-5 kyu trebuie să se înţeleagă că mintea conduce corpul.
Centura galbenă-acesta este ultimul nivel pentru începători.
Centura verde –nivelul emoţional. Sensibilităţii.
Culoarea simbolizează o floare ce a prins petale.
Centura verde cu dungă maro 3 kyu simbolizează floarea în plină putere.
Este nivelul exprimării elanului creator, prima manifestare a cunoştinţelor şi a abilităţilor. Sarcina primordială este de a găsi pacea interioară, te învaţă să accepţi pe ceilalţi aşa cum sunt, devii mai atent la alţii. El înţelege ca forţa fără înţelepciune şi compasiune este distructivă, periculoasă şi violentă. Omul-karate nu trebuie sa fie indiferent de soarta altor persoane.
La acest nivel trebuie să studiezi serios filozofia şi istoria karate, să înţelegi elementele de bază ale fizilologiei umane, tehnicile de respiraţie corecte, precum şi înbunătăţirea arsenalului tehnic. Aici se învaţă a combina tehnica,viteza şi puterea. Ar trebui să se acorde o atenţie cuvenită forţei, kyokushinul este un stil external, forţa joacă un rol important. De asemenea este important să se anticipeze intenţiile inamicului, echilibrul său, respiraţia. Să se folosească tehnicile optimale pentru a produce efectul maxim. Apar primele sclipiri, a stării no mind, cunoscută sub numele „dzanshin” atunci cînd corpul funcţionează perfect, fără nici un efort conştient. Mai mult timp trebuie să se acorde sparring-ului. Necesar pentru a dezvolta curajul, detaşarea în luptă, arta de a ascunde emoţiile, durerea, o armă importantă în arsenalul fiecărui soldat, la fel ca în karate şi în viaţă.
Centura maro (2 kyu), nivelul creativ.
Culoarea copacului, pămintului - maturitatea simbolizează.
Centura maro cu o dungă aurie 1kyu –înţelepciune. La acet nivel forţa, tehnicul, conştiinţa tind spre perfecţiune. Pentru nivelul de maestru se cer un şir de cerinţe: să se desfăşoare antrenamente, explica kihon-ul. Una din cele mai importante abilităţi este de a fi creativ. Avînd în vedere caracteristicile tale psiho-fizice trebuie să elaborezi şi să implimentezi propriul set a celor mai eficiente tehnici pentru atingerea rezultatului scontan. De asemenea, un punct important este kata.
Una din cele mai importante modalităţi de a identifica punctele slabe, punctele forte , în scopul de a îmbunătăţi tehnicile - sunt turnele.
Black-Belt-nivelul măestriei.
Culoarea neagră le absoarbe pe toate, aşa că în mod tradiţional este considerată un simbol al înţelepciunii.
Pasul de la maro la centura neagră -sunt una din cele mai notorii momente din viaţa fiecărui adept al artelor marţiale. Acesta este obiectivul suprem al fiecăruia, dar nu toţi reuşesc, cerinţele sunt de-a dreptul istovitoare. Care deja au obţinut acest grad na-u dreptul să se oprească, crezînd ca acum au realizat totul. Trebuie să continuăm neapărat să ne antrenăm, şi apoi după un timp, centura neagră va începe să se deteriorizeze, revenind la culoarea albă iniţială. Expertul din nou va deveni student, dar pe un alt făgaş.
Instrumentul primordial la acest nivel este arta profundei cercetări de sine. Analizaţi-vă mintea, gîndurile, corespund oare nivelului black belt? Aceiaşi auto-examinare este necesară şi în procesul de formare, mai ales-în sparring. De ce am pierdut lupta? Cum să realizezi cel mai eficent tehnica?
Pornind de la acest nivel, sunteţi responsabili pentru tot ceea ce vi se întîmplă la antrenamente.
Depune eforturi pentru a creşte, a progresa. Nu aştepta comenzi de la antrenori.
Învaţă să iubeşti pe toţi asemeni ţie, caută, vezi bunul din inima fiecăruia.
OSU !!!
imi place foarte mult acest stil de karate kyokushinkai su eu am practicat vreo 6 ani de zile dar dupa aia nu am mai putut sa practic din cauza unor probleme cu politia nu au vrut sa ii dea voie sensiului meu sa mai invete pe studenti arta apararii stiului kyokushinkai deoarece spuneau cei de la politie ca e o arta martiala prea dura si se tem sa nu cumva ca cei care practica sa faca ceva rau celor care nu practica si nu vor sa practice insa eu practic pt mine acasa la mine ca sa nu fie probleme in domeniul publik as vrea sa spun am zis mai recent ca nu se mai poate practica kyokushinkay din cauza polotistilor eu sun din Maramures de unde sunt eu din oras primarul acelui oras nu mai vrea sa lase sa se practice acest stil de lupta si pt aia au pus politistii sa se ocupe de aceasta problema al lor sa zic asa,imi este dor sa practic acest stil am 25 de ani si aceasta arta martiala mia plakut de la bun inceput am vazut multe stiluri de lupta dar putine miau plakut dar mai mult mia plakut kyokushinkai nu stiu cand si cum sar putea rezolva aceasta problema chiar daca ai autorizatie aici e multa mafie si impocrizie OS
RăspundețiȘtergere@Anomin:
RăspundețiȘtergereMai bine te-ai duce din nou la scoala. Analfabetule! Ai gresit pana si salutul traditional. Sa-ti fie rusine.
Osu!
la 25 de ani sa am gandirea/exprimarea ta,m-as omora.
RăspundețiȘtergerevorbesti tampenii! penibil!
RăspundețiȘtergerePoate in acest timp ai sa poti merge la scoala "Anonim" ca nu prea desparti in silabe, fac si eu karate de 3 saptamani ,macar salutul l-am invatat cum trebuie. Osu!
RăspundețiȘtergereisi spune omu parerea si se gasesc trei sa-i bage de vina la cum scrie nici macar nu au observat ca anonim isi spune oful sau poate ca ei nu au invatat din lctiile de arte martiale ca nu trebuie sa ridici piatra mi-e rusine de rusinea voastra aveti macar bunul simt si ceretiva scuze anonmuluipentru purtarea voastra
RăspundețiȘtergere