marți, 12 mai 2009

Metodele de formare a muşchilor

Pentru a explica ce înseamnă un antrenament având ca ţel participarea la un campionat, mai întâi de toate trebuie de înţeles fiziologia muşchilor şi metodele de aprovizionare cu energie pentru contractarea lor. Din punct de vedere genetic sunt doua tipuri de muşchi:

Slow fasers - ţesut de muşchi pentru contracţii incete.

Fast fasers - ţesut de muşchi pentru contracţii rapide.



Fiecare din noi le posedă în proporţii diferite.
Datorita muşchilor Slow fasers – putem alerga distanţe lungi, (marafon), înota un timp îndelungat, se are în vedre exerciţii ce au ca reper durată lungă de exersare dar intensitatea relativ mică.
Fast fasers sunt pentru contracţii rapide cu intensitate mare, ridicarea greutăţilor, sprintul, aplicarea loviturilor cu mâinile, picioarele în regim de viteză. Raportul muşchilor slow fasers, fast fasers - sunt dictate genetic însă cu ajutorul antrenamentelor putem influienţa asupra compoziţiei lor.
Când antrenăm viteza (explozivitatea) şi parametrii forţei - proporţile muşchilor fast fasers vor creşte dar slow fasers vor scădea. Când antrenăm rezistenţa - compoziţia muşchilor slow, fast - fasers va avea un raport invers.
Maratonistul posedă slow fasers, fast fasers în proporţie de 80%, 20%.
Sprinterul în proporţie inversă 20%, 80%.
La un karatist proporţia muşchilor pentru contracţii rapide (fast fasers) este aproape de cea a sprinterului aceasta reiese din natura explozivă a sportului, stilului kyokushinkai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu