joi, 29 aprilie 2010

Antrenamente pentru dezvoltarea forţei

Indiferent cît de pregatit este sportivul din punct de vedere psihologic, tehnic, funcţional dacă el nu este în stare să ţină piept presiunei în forţă din afară şi nu are forţa (impactul) necesar în lovituri se pune sub semnul întrebării capacitatea de a rezista într-o luptă full-contact, şi golul acesta se poate umple datorită antrenamentelor pentru dezvoltarea forţei. Există o sumedenie de informaţii vizavi de acest subiect, momentul culminant este corectitudinea acestor exerciţii, care adesea implică un risc mare în cazul în care nu sunt făcute corect, cunosc sportivi buni care ar fi avut succes indiscutabil în kyokushin pe plan profesional dar din păcate care au comis erori grave la antrenamente care i-au costat cariera.
Fac apel la aceia să fiţi foarte atenţi la acest capitol să nu vă expuneţi riscului de a vă trauma serios în timpul antrenamentelor în sala de forţă.

Paradoxul constă în aceia că un luptător nu are ideie ce parametri fizici trebuie să dezvolte datorită acestor antrenamente cu greutăţi, nemaivorbind de corectitudinea lor şi mecanizmul fiecarui exerciţiu în parte. Un antrenament pentru dezvoltarea forţei trebuie să raspundă ţelurilor propuse reieşind din sportul pe care îl practici.

Nu este necesar ca un sportiv (karateka) înafară de antrenametele specifice propriu-zise, să şi mai adopte un program întreg ce ţine de power lifting, din cauza că nu răspunde, sau răspunde parţial cerinţelor noastre, este absurd, în cazul acesta rişti să nu progresezi, iţ-i vei iepuiza totalmente organizmul, te vei suprasolicita. De aceia se cere ca un program de antrenament să implice un echlibru constituit din mai multe tipuri de antrenamente (pentru dezvoltarea forţei, exploziei, rezistenţei, tehnicii) respectiv antrenamente (cu greutăţi, exerciţii polymetrice, fuga în regim susţinut, kihon) una nu trebuie să iasă în detrimentul alteia.
Aici trebuie să facem deosebirea dintre 1) pregătirea fizică de bază (generala). 2)pregatirea fizica speciale-care raspunde strict ţelurilor propuse.




Cu un program bine chibzuit îţ-i poţi acoperi punctele slabe, iţ-i poţi direcţiona dezvoltarea reieşind din ceia ce te aşteaptă : examen de grad, campionat,adversar. Din această necesitate s-a născut powerliftingul, exerciţii în forţă care fac totul.
Pentru un practicant kyokushin antrenamentele în sala de forţă ar fi bine să se facă de 2-3 ori pe săptămînă cu o durată relativ scurtă 1 ora -1.20 min. Masa musculară, forţa cresc numai datorită antrenamentelor ce au ca reper exerciţii cu greutăţi mari de scurtă durată.
Este important să divizăm grupele de muşchi pe care le vom antrena, de exemplu:

1 zi-abdomen, piept, triceps
2 zi-abdomen, picioare, umeri.
3 zi-abdomen, spate, biceps.

Nu în zadar am accentuat muşchii abdomenului, care trebuie antrenaţi în fiecare zi.

Exerciţiile pentru abdomen au rolul de a vă încălzi corpul şi de a vă întări abdomenul care vă susţine coloana vertebrală protejînd spatele inferior. Este limpede pentru un lupătator pentru ce trebuie să acorde atenţie cuvenită muşchilor presului, majoritatea loviturilor le primim in abdomen.
Aici se mai cere adaugat exercitiul ce complementeză cele pentru press şi anume spatele.
Suntem culcaţi orizontal (pe burtă), jumătatea de corp de la abdomen atirnă in aer efectuăm ridicări de 90 grade.
Cele mai funcţionale exerciţii pentru dezvoltarea forţei sunt cele care cuprind mai multe grupe de muşchi.
Ridicare la bara,exercitii pentru spate (coloana vertebrala), genoflexiuni ect.

Una din elementele de bază este ridicarea de la piept a greutăţilor (impins din culcat) în regim de explozie stimulînd tehnica loviturilor tsuki. Ar fi bine ca la fiecare antrenament să asiste 1-2 oameni pentru a vă asigura riscul si corectitudinea.



Din punct de vedere al execuţiei împinsului din culcat este necesar să precizăm cîteva elemente care trebuie sa fie respectate.
Bara poate fi luata de pe support cu ajutorul unui partener (asistent), care, dupa ce ridicatorul stabilizeaza greutatea în pozitia de start, se retrage la o distanta suficient de mare pentru a nu se putea implica în executia propriuzisa;
• Ridicatorul opreste bara pe piept aproximativ o secunda, deci fara sa se foloseasca de “izbitura”, dupa care începe ridicarea;
• Fesele si umerii sunt permanent în contact cu platforma bancii iar talpile sunt permanent în contact cu podeaua;
Miinile sun paralele,coatele orientate spre corp.
• Pozitia capului este optionala;
• Spatele poate fi arcuit oricat de mult, atata timp cat se respecta cele specificate mai sus
Impins din picioare (vertical)de la piept a grifului (bara metalica) în regim de explozie cu sarituri.

Genoflexiuni.
Cu cit lucrati mai mult picioarele cu genoflexiuni cu atit veti deveni mai puternici si in partea superioara a corpului. Asta ar trebui sa fie sculptat undeva pentru ca sa o vada si incepatorii si avansatii. La genoflexiuni ca si la impinsul de la ceafa cel mai mult conteaza corectitudinea miscarii apoi acel "feeling" (simtamint) din muschii coapselor si de abia dupa aceea greutatea pe bara. Inainte de a cobori (cu haltera in spate) trag aer iar la revenire il dau afara. Multi nu reusesc sa efectueze genoflexiunile la capacitatea maxima deoarece nu reusesc sa coordoneze trei lucruri: traiectoria corecta a corpului In miscare, feelingul din muschi si respiratia corecta. Talpile sunt paralele intre ele, si departate la nivelul umerilor. Coloana vertebrala ramine dreapta tot timpul iar cind urc imping bazinul putin inainte, aceasta miscare imi confera o mai buna dezvoltare a partilor laterale ale coapsei. Aici mentin numarul de repetari intre 10-12 deoarece imi ofera o mai mare siguranta si tot pentru siguranta utilizez o centura si un singur partener care-mi ridica de haltera din spatele.


Să nu uităm că forţa implică mai multe tipuri: forta maximală,forţa în regim de explozie,forţa în regim de rezistenţă.
Aici am evidenţiat careva elemente esenţiale căruia trebuie sa-i acordam o deosebita atenţie practicînd kyokushinkai.

Cel mai bun rezultat îl va da conexiunea dintre antrenametele polymetrice si cele din sala de forţă dar despre aceasta vom vorbi în una din următoarele teme.

OSU !!!




miercuri, 14 aprilie 2010

Al 17-lea campionat naţional la kyokushinkai

Pe data de 13 februarie a avut loc cel de-al 17-lea campionat naţional de lupte full-contact kyokushinkai, care sa desfăşurat în incinta Institutului de Fizică şi Sport, în acelaşi timp aceasta a fost şi preselecţia contînd pentru participarea la campionatul european din Spania, Madrid ce va avea loc pe data de 4 iunie. Competiţia sa desfăşurat în patru categorii de greutate (60-70,70-80,80-90,90+) şi doar primele două locuri din fiecare categorie vor participa la campionatul european din vara acestui an, unde vor concura 32 de ţări, deci 64 de luptători în fiecare categorie de greutate.


În aceasta bătălie înverşunată sau ciocnit ambiţiile mai multor cluburi din Chişinău, ba chiar si peste hotarele ei, mai precis ambiţiile antrenorilor acestor cluburi, în care au învins cei mai puternici şi anume băieţii de la federaţia kyokushin din Ciocana nelăsînd nici o şansă celorlalţi competitori. Pentru unii aceasta a fost prima participare, în care sau autodepăşit au urcat pe o treaptă mai înaltă în privinţa acestui sport fără compromis, pentru ei este principală participarea de unde vor acumula experienţă.

Pînă la urmă au cîştigat acei care au depus o munca necontenită de-a lungul timpului, sau antrenat dur, nu sau jălit pe ei insuşi, cei care şi -au atins limitele, ba chiar au străbătut peste ele.
Să nu uităm că o competiţie presupune invingători şi învinşi.




Ceva ma sensibilizat enorm demult la această competiţie şi anume nişte copii (nepoţi) insoţiţi de bunelul lor ce urmăreau lupta fiului său, am surprins nişte momente jalnice, reacţia copiilor şi a bunelului la eşecul fiului care se lupta cu dîrzenie.

Vă las să priviţi aceste momente, pentru unii victorioase, pentru alţii momente din care au avut de învăţat.



OSU !!!

vineri, 9 aprilie 2010

Karate în Chişinău (kyokushin dojo)

Karate în Chişinău


ANUNŢ !!!

Clubul "Shinzo"
caută doritori de a practica cel mai dur stil de karate, fondat de legendarul maiestru Masutatsu Oyama,10 dan, ce permite fiecăruia indiferent de vîrstă,pregătire fizică de al însuşi. Antrenamentele se desfăşoară atît în grup,cît şi individual.

sect. Botanica, str.Trandafirilor 13/3 ( în incinta complexului sportiv "Iunosti". )
mob.068145942, 069717822 tel. 33-59-03

проводит набор всех желаюших изучать самый мощныи вид карате, созданныи легендарным мастером Масутацу Ояма, 10 дан, позволяющий каждому человеку в любом возрасте и при любом уровне начальной физическои подготовленности заниматься карате.


Înafară de informaţia de ordin general ( organizaţii IKO, seminarii, campionate, evenimente, luptători, tehnicii de antrenamente...) autorii blogului îş-i mai propun să sistematizeze în primul rînd toate evenimentele importante ce ţin de kyokushinkai-ul din Moldova, mai mult ca atît aici puteţi găsi mersul antrenamentelor zi de zi ce au loc nemijlocit în dojul sus menţionat.

Informaţia ce ţine de unele aspecte ale antrenamentelor, mai bine zis tehnici de antrenamente cît şi comentariile făcute vizavi de un eveniment sau altul, rămîne la discreţia d-voastră să le apreciaţi, acceptaţi sau respinge. Este un punct de vedere ce are dreptul la viaţă. Orice comentariu,replică din partea voastra este binevenită !

Nicidecum nu pretindem că suntem aşi în domeniu, ci doar analizăm, sistematizăm, combinăm,
răscolim, ne expunem punctul nostru de vedere.

Aş vrea sa menţionez că avem destulă experienţă în kyokushin, de fapt suntem promotorii dezvoltării lui aici în Moldova, nu voi numi pe nimeni este dorinţa lor de-a fi anonimi, pot să spun doar că au o vechime (experienţă) cuprinsă între 15-20 ani, participanţi ai campionatelor europene, mondiale, multipli campioni naţionali.

Şi iată cîteva date succinte ce ţin de antrenorul clubului "Shinzo", ( ce este şi autor a mai multor articole de pe acest blog ), spre interesul celui ce ar vrea sa practice acest sport în dojul respectiv.

Se ocupă de 14 ani, campion naţional, participant la campionatele europene,campionatul deschis a Germaniei. Recent a trecut testul shodan, centura neagră, 1 dan.

Iată cîteva foto, materiale video de la campionatul naţional şi examenul de grad.

al 17-lea campionat naţional






Examenul de grad, centura neagră a durat 8 ore, 8 km-fuga (cross),testul la condiţia fizică -1 ora,kihon-3 ore,kumite 30 lupte consecutive.

Shodan test





OSU !!!

miercuri, 7 aprilie 2010

Arthur Hovhannisian ( Артур Оганесян )



locul 3 la campionatul mondial


Popularitatea sa a trecut demult graniţele micuţei sale ţări Armenia mai apoi chiar şi a Rusiei, devenind unul din principalii antrenori ai Japoniei, fiind primul străin din istoria kyokushinkai onorat cu prestigioasa distincţie antrenor Honbu.

Este important de menţionat că de-a lungul carierei sale sportive a mai practicat şi înotul 8 ani,
4 ani boxul.

Îşi începe cariera în kyokushin din 1990, în patria sa natală Armenia sub conducerea lui sensei Karen Manukean. În perioada ceia oraşul era dstrus complet de război, Armenia se află în stare de asediu, în ciuda acestui fapt necruţător Hovannisian nici pentru o zi nu a lăsat antrenamentele, a îndurat toate greutăţile ba din contra aceasta făcîndu-l mai puternic. Îl citez "Ne antrenam intr-o sală total lipsită de condiţii ( electricitate,apă,căldură ) podeaua sălii era acoperita cu un strat de gheaţă ce se topea la finele antrnamentului din cauza căldurii degajate de corpurile noastre, după care ne flioşcăiam prin apă, nu ne putea opri nimeni din calea noastră"


Blocada din Armenia pentru 3 ani la separat de antrenorul său, chiar şi de lumea kyokushin, nu putea da examene, nu putea progresa, fiind izolat de lumea înconjurătoare.

Din 1993 este primit în prestigiosul club "Busido" din Rusia, format din campioni europeni, în viitor premianţi ai campionatelor lumii. Aici dă examene peste fiecare 3 luni, în scurt timp ajungînd la centura neagră. În perioada anului 1995 participă la 6 turnamente în care de fiecare dată iese învingător.

În 1997 cîştigă cupa Europei trecînd în finală de viitorul triplu campion mondial la K-1 Sammy Schilt. În 2000 este încurajat de clubul său Busido să înfrunte una din cele mai grele teste, 30 de lupte consecutive a cîte 2 minute fiecare, adversarii fiind de talie europeană, din păcate este oprit la al 28-lea la discreţia medicului, nemaiputînd continua din cauza multiplelor traume, astfel bate recordul Rusiei.


La al optulea campionat mondial din Tokio 2003 se situează printre primii 8 cei mai buni. Datorită acestui fapt în 2004 este invitat în Japonia pentru a participa în formatul K-1 unde apără cu succes culuoariile kyokushin, ieşind şi de data aceasta învingător. Din 2005 îş-i schimbă organizaţia, plecînd în Japonia acolo unde a rîvnit toată viaţa. Sub egida noului club japonez se pregăteşte pentru al nouălea campionat mondial în care este unul din favoriţii principali spre a căştiga trofeul, în ultimă instanţă va ridica cea mai înaltă treaptă din viaţa sa locul trei. Această victorie îi va schimba pentru totdeauna viaţa, i se decerenează titlul onorific antrenor principal a Honbu, devine oaspete de onoare la orice competiţie de talie mondială.


ultimate test 100 man-kumite

În ţara soarelui răsare trece peste cea mai mare provocare din cariera de luptător, infernalul test ce se intitulează "ultimate test 100 man kumite" 100 de lupte a căte 2 minue în care trebuie să rezişti pînă la urmă, astfel şi-a pecetluit numele în istoria kyokushin kai kan karate.












"Da într-adevăr mi-a fost greu, dar pînă la urmă rămîn în amintire doar momentele de graţie, faptul că astăzi mă aflu aici în Japonia demonstrează ca nu în zadar am străbătut această cale.
Munceşte din greu, depune suflet în ceia ce faci, şi neaparat vei izbuti "