sâmbătă, 9 octombrie 2010

Lyoto Machida - samuraiul secolului XXI în MMA

Este vorba despre omul care a adus MMA pe un nou făgaş. Se poate spune că într-o oarecare măsură a revoluţionat acest sport. Acolo unde nimeni nu mai credea să vadă ceva nou, o lume condusă totalmente de muai-thai, box, jui-jitsu. Lyoto demonstează cât de efective sunt artele marţiale în mâinele celor pricepuţi. La început îi desconsiderau stilul, dar după ce a lăsat în urmă sa luptărori de top, experţi în muai-thai, box, grapling, începe să fie respectat.
Pe parcursul tuturor luptelor predomină tehnicul, şi spiritul neclintit a lui Machida.


Lyoto „The Dragon” Machida s-a născut în „El Salvador” după care se mută la Belen, unde trăieşte şi se antrenează până în ziua de azi. El este cel deal treilea fiu a maestrului Shotokan Yoshizo Machida, este important de menţionat că mai are patru feciori: Takeo, Shinzo, Lyoto,Kenzo. Numai fiul cel mai mic nu a mers pe urmele tatălui său, optând pentru profesia de reporter.Ceilalţi sau dedicat trup şi suflet artelor marţiale, pe parcurs înregistrând succese remarcabile. Dar starul rămâne a fi Lyoto, ce nu este de mirare, fiind născut într-o mafilie cu tradiţie de zeci de ani în Karate. De mic copil începu să însuşească elementele de bază sub îndrumarea tatălui sau. La 13 ani avea deja 10 ani de practică, din mâinele tatălui primeşte centura neagră. În acest răstimp este interesat şi de alte stiluri, astfel la vârsta de 12 ani îşi îndreptă atenţia spre sumo, succesele nu întârzie să apară, locul 2 la campionatul brazilian de sumo, categoria 115 kg. Pe vremea ceea jiu-jitsu se bucură de o popularitate nemaipomenită în Brazilia şi Lyoto, nu ezită a o lua la înarmare, sub călăuzirea maeştrilor Alekselya Cruz şi Kahu Carlos. Când avea 15 ani îi este consfinţit titlul de onoare, apărătorul familiei.


Shinzo: Putea bate fundu oricui, nici nu aveau timp să înţeleagă ce se întâmplă cu ei, astfel impunea frica şi respectul.


Pentru a-l înţelege pe Lyoto ca luptător în toată complexitatea sa, trebuie să se apeleze la surse şi anume, persoana care în mare măsură a contribuit la devenirea sa, şi anume tatăl său.


Condus de setea autodeterminării, setea de noi provocări, La 21 de ani Yoshizo Machida decide să se mute în Brazilia, luând cu el ceva haine de schimb, trei expresii în portugheză, şi o enormă dorinţă de a raspândi învăţăturile Shotokan Karate. Aşa cum proceda mentorul său, maestrul Masashiko Tanaka, triplu campion mondial. Cu ajutorul diasporei Japoneze Yoshizo petrece un an câştigându-şi existenţa într-o companie de inginerie şi după expirarea contractului, maestrul cu 7 dan decide să ia parte la turneul de Karate din Brasilia. El devine câştigător, şi este invitat în Bahia, pentru a deschide o academie de arte marţiale ce îi poartă numele, acolo o întâlneşte pe viitoarea soţie, Dona Ana Claudio Carvalio cu care a crescut 4 copii. În 1980 Lyoto se intoarce înapoi la Belem, unde va deschide propria academie într-o casă cu două etaje, situată in inima oraşului.


Yoshizo: Sunt de statură mică, totdeauna trebuia să lupt cu cei care mă depăşeau în dimensiuni, atuul meu era viteza ce era o pedică pentru ei de a-şi folosi avantajele.


Yoshizo îi impunea să concureze unul cu altul, şi ei nu ezitau să participe la diverse turnee.


Lyoto: Tatăl meu îmi spunea mereu că un samurai este întotdeauna singur, şi întotdeauna ne-a învăţat să luptăm pentru noi înşine.




Timpul trece, Lyoto adună experienţă şi este dornic să-şi încerce puterile. Chiar de mic copil văzând primele lupte în UFC, rămâne tentat de ideia de a intra în octagon, singur unu la unu cu frica, cu propriile slăbiciuni.


Shinzo: Lyoto a vrut să lupte pentru prima dată când avea doar 17 ani, tatăl nu i-a permis spunându-i că sunt nişte lupte criminale, în cele din urmă conghid la ceea când va termina facultatea va putea face orice.
În familia lui Machida, cel puternic ia decizia, cel înţelept se conformează ei, în felul acesta nu-i rămânea decât să-şi absolvesacă facultatea de Educaşie Fizică a Universităţii din Para, devenind liber începu să demonstreze lumii eficacitatea stilului tatălui său. Astfel a început calea spre MMA.

Încă din anii de şcoală este prezentat lui Antonio Inoki specialist în wrestling, şi acesta îl ea sub tutela sa. Machida îşi înbunătăţeşte nivelul de muai-thy aflându-se în Thailanda. El este ajutat de Inoki ca acesta să se alăture participanţilor diverselor activităţi competiţionale, inclusiv New Japan prowreslings Ultimate Crush ce a avut loc pe 2 mai 2003, în care îl învinge pe Kengo Watanabe. În afară de asta, mai apare şi la alte competiţii recomandate de Inoki, Jungle Fight în Brasilia, unde îl înfrânge pe viitorul premiant a Ultimate Fighter Stephan Bonner şi Inoki Bom-ba-ye 2003 în care este învins viitorul campion UFC, Rich Franklin. De asemenea a avut o prestaţie notabilă în K-1 (formatul MMA), luptători de top ca Macdonolds, Sam Greco cedează în faţa lui Machida. În ultima sa lupta din K-1 K-1 Heroes îl cîştigă la decizia unanimă a arbitrilor pe actualul campion UFC lightweight, B.J. Pena. În karate a fost de două ori campion a Braziliei, şi al doilea la Campionatul Americii.



Visul de a cuceri centura de campion la cea mai prestigioasă organizaţie MMA din lume este aproape ca niciodată. Primele două dispute în UFC au fost împotriva lui Sam Hoger, UFC 67 şi David Heath, UFC 70. Ambele au fost cucerite la decizia arbitrilor. Următorul apel de la UFC 76 contra veteranului Pride Kazushiro Nakamura şi acesta înfrânt la decizia arbitrilor. Nici unul dintre adversari nu au putut face faţă stilulul imprevizibil a lui Machida. Au fost momente când runde întregi adversarii nu puteau să aplice măcar o lovitură. Stilul nestandart, posturile, timingul, viteza au devenit un obstacol insurmontabil pentru toţi cei care il întâlnesc în luptă.


Lyoto Machida: M-am antrenat cu cele mai bune echipe, cu cei mai buni antrenori, partenerii de sparing din întreaga lume şi în cele din urmă, am realizat că arma pe care o tot căutam se află la propria familie numita - Machida Karate.


În ciuda dominaţiei totale asupra adversarilor săi rămâne a fi un luptător contraversat. Mulţi au considerat stilul său plictisitor, maniera de luptă - calculată, în timp ce alţii îl consideră un tactician genial.


Yoshizo recunoaşte că stilul lui Lyoto este foarte diferit de al său: Lyoto dezvoltă un stil care merge de la apărare, care este foarte important în MMA, nu este o coincidenţă faptul că atacurile adversarilor săi rareori îş-i ating ţinta. Am avut multe convergenţe spunându-i că nu trebuie să dea nici un punct adversarului, trebuie să obţină victoria în cel mai puţin timp posibil.


La UFC 79, luptă împotriva judokanului Romean Sokodzhu Thiery. Machida - învingător.
Următoarea dispută a fost cea de la UFC 84, contra fostului campion în categoria free Tito Ortiz, acesta încercând să facă faţă presingului lui Machida, dar nu-i reuşeşte. În runda a treia Tito Ortiz cade victimă loviturii nimicitoare cu genunchiul, căzând la podea Lyoto se avântă peste el grabindu-se să-l termine, riscând enorm. Lupta se încheie cu scorul de 30 - 27 - Machida.


Este uimitor faptul ca el atinge rezultate excelente chiar şi fără o pregătire fizică serioasă. Pentru a se califica în lupta pentru titlu este nevoie să treacă de Thiago Silva, şi îi reuşeşte, trimiţându-l în knockout. Şi acum marea provocare, Lyoto faţă în faţă cu Rashad Evans - sportiv redutabil, care nu cunoscuse până acum pierderi - ( 0 loss). bătălia pentru titlu de campion. 8 min. 57 de sec. - atât îi trebuia pentru a trimite în knokcout un campion UFC de talia lui Rashad Evans.


La moment statistica luptelor include 16 victorii şi o înfrângere, din ultima sa dispută cu un alt brazilian celebru, Mauricio "Shogun".



autorul - Andrew Tsarkov
traducerea - Gandrix
OSU !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu