luni, 23 mai 2011

Pasionată de filmele cu Jackie Chan, Cristina Crigan a devenit karateca


La vârsta de 16 ani, adolescenta din Prepeliţa, Sângerei, a decis să vină la Chişinău pentru a practica Kyokushinkai. Cristina Crigan practică acest sport de la 11 ani.
Interesul pentru acest sport i se trage de la celebrele tehnici de luptă pe care le prezintă în filme Jackie Chan. Măiestria actorului de la Hollywood au determinat-o pe tânără să aleagă un sport mai puţin feminin.
Astfel, în anul 2000 Cristina a venit la Chişinău pentru a se înscrie la una din federaţiile de karate. Deşi mama era categoric împotrivă, fiindcă se temea de posibile accidentări în sala de lupte, tatăl fetei a susţinut ideea.
"Tatăl meu a fost cel care m-a ajutat să găsesc clubul în care mă antrenez şi în prezent. Ţin minte că l-a rugat pe antrenor să facă un bun sportiv din mine", îşi aminteşte Cristina. A început antrenamentele într-o grupă de 25 de băieţi, fiind una dintre puţinele fete.



FĂRĂ ŞANSE LA ÎNCEPUT
Aurel Condrea, antrenorul luptătoarei, povesteşte că în primii doi ani nu a observat nimic deosebit în discipolă: "A venit timidă. Deşi din start era o elevă stăruitoare, cu greu făcea faţă cerinţelor, abia peste doi ani a început să prezinte rezultate bune".
După patru ani de muncă asiduă, Cristina a participat la Campionatul Europei de Karate Kyukoshinkai din Bulgaria (2004) şi a reuşit să cucerească bronzul, acesta fiind unul dintre cele mai importante trofee ale sportivei.
NU-I ECLIPSEAZĂ FEMINITATEA
Acum moldoveanca este deţinătoarea centurii negre şi are gradul de 1 Dan, deosebit de prestigios în stilul de karate pe care-l practică. Ea este una dintre cele două fete din Republica Moldova care deţin aceste centuri, cu dreptul de a deveni antrenoare.
Fetele care pledează pentru artele marţiale tind să devină mai frumoase şi evită să-şi etaleze forţa. Cristina Crigan spune că, deocamdată, nici nu a avut ocazia să demonstreze procedee din karate în stradă. „Sunt pregătită să mă apăr singură în caz de necesitate, însă până acum nu am avut parte de incidente şi nu a fost nevoie să folosesc forţa în scopuri de autoapărare", a mărturisit luptătoarea.
Cristina Crigan consideră că aptitudinile căpătate în ringul de luptă nu i-au ştirbit din feminitate, ba din contra, i-au format un caracter mai echilibrat, a învăţat să muncească şi să-şi realizeze obiectivele. Totuşi, ea nu poartă prea des fuste şi încălţăminte cu toc şi preferă blugii şi ţinutele sport. Se simte bine în sala de luptă şi se vede peste câţiva ani tot aici, însă deja în calitate de antrenoare. ;
Un exemplu pentru colegii de sală
Vasile Tomșa se antrenează de patru ani împreună cu sportiva și consideră că locurile premiante și centura neagră, sportiva le-a obţinut prin muncă enormă și ani grei de antrenamente. Aptitudinile Cristinei generează un respect din partea bărbaţilor care practică Kyokushinkai. „Acest stil de karate este unul dintre cele mai dure. Fetele care aleg această luptă au un caracter puternic și sunt mai descurcăreţe în viaţă", spune Vasile. În același timp, el afirmă că fiecare femeie alege sportul care-i place, dar alături ar prefera o femeie mai... feminină. Colegii de antrenament ai sportivei afirmă că este o adevărată luptătoare care trece cu multă ușurinţă peste obstacolele ce-i apar în cale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu