duminică, 27 martie 2011

Rezultatele Campionatului Absolut al Europei

1. Alejandro Navarro (Spain)
2.Zahari Damyanov (Bulgaria)
3.Diogo Da Silva (Brasilia)
4.Makoto Akaishi (Japan)
5.Iacob Mirel (Romania)
6.Djema Belkodja (France)
7.Aleksandr Eremenko (Ukraine)
8.Pablo Estensoro (Spain)


OSU !!!

duminică, 13 martie 2011

Adaptarea la competiţiile internaţionale

Adaptare - procesul de acomodare (adaptare) la schimbarea condiţiilor climaterice (mediului).


Înţelegerea proceselor ce ţin de adaptare vă permite să participaţi cu success la campionatele de peste hotare. Academicianul Ivan Pavlov a subliniat faptul că organizmul uman în asamblu este în continuă adaptare. Schimbările frecvente ale mediului ( locului de trai) precum obişnuinţele, condiţiile de viaţă sunt un factor de stres pentru organism. Adică orice participare la campionate internaţionale - este un stres. Cu cât schimbările sunt mai pronunţate (geografia, durata de deplasare, diferenţa de timp) cu atât şi stresul este mai mare.


Stresul este răspunsul organizmului la schimbările ce se impun din afară. Atunci când există o situaţie de stres, are loc reacţia de adaptare a organizmului la schimbările cu influienţă negativă, pentru a se proteja, astfel sporind şansele de supravieţuire. În organizm are loc reorganizarea tuturor sistemelor pentru funcţionarea în condiţii extreme.


Să vedem acum, anume ce se petrece în organism:
1) Se încetineşte digestia (astfel având un surplus de energie);
2) Spazmul capilarelor (pierderile de sânge să fie minimale);
3) Dilatarea pupilelor (pentru a vedea mai bine );
4) Contractarea muşchilor (protecţie, suplimentarea împotriva rănilor)


Aceste reacţii sunt reglementate de sistemul nervos central şi de hormoni. Reacţiile de stres sunt scurte şi lungi. Stresul prelungit are o limită, manifestrea are loc în 3 etape.


Etapa de alarmă. În timpul căreia se mobilizează sistemele organizmului. Sensul biologic constă în a primi energia de urgenţă într-un timp cât mai scurt, în scopul de a oferi cele mai bune condiţii pentru o recuperare rapidă în cazul unui dezastru eminent ce ameninţă chiar şi cu moartea. Prima etapă de stres poate dura până la trei zile, în funcţie de amploarea stresului. De regulă la această etapă creşte rata bătăilor inimii cât şi tensiunea arterială.


Etapa de stabilitate. Ea reflectă adaptarea completă la factorii de stres. Este important că în acest stadiu consumul de energie este mai mic ca în prima etapă, organizmul este deja parţial adaptat pentru a funcţiona sub presiunea factorului stresant. La această etapă corpul este „iepuizat” , creşte somnolenţa, slăbiciunea de aici şi confuzia. Durata acestei etape până la trei luni.


Stadiul de iepuizare. Este inevitabil dacă stresul este suficient de puternic şi acţionează pentru o lungă perioada de timp.


Atunci când ne aflăm la competiţii, stresul este cauzat de:


Schimbarile climaterice.Schimbarea condiţiilor de trai.Durata de zbor.Schimbarea fusului orar.Pre-eveniment stres.


Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceţi faţă situaţiilor stresante care ne consumă energia. Cel mai bine ca participarea la competiţie să aibă loc la prima etapă a stresului, atunci când suntem încă la nivelul optim. Ar fi bine ca să ajungem la locul competiţiei cu o zi înaite de desfăşurarea ei.


În timpul zborului prelungit folosiţivă de aspirină şi lioton-gel de picioare pentru a reduce umflăturile şi chegurile de sânge. Deasemenea sunt binevenite pastilele somnifere pe bază de melatonină. Trebuie să beţi mai multă apă.


Medicamentele pentru a menţine performanţele.
Adaptogeni.
Apă-la rata de 30 ml /kg. corp
Magneziu - magnerota, panangin.
Melatonina - somnifere.


După un zbor prelungit este important să se întindă bine muşchii, în special cei a picioarelor. Pentru aceasta este deajuns un antrenament de jumătate de oră, nu mai mult. Nu sunt binevenite excursiile, plimbările prin oraş - din cauza că sunt activităţi consumatoare de energie.


Alimentele. Ca regulă produsele alimentare specifice regiunei în cauză încarcă sistemul digestiv. Încercaţi să consumaţi mai mult carbohidraţi, alimente care sunt uşor de digerat. 


OSU !!!


sursa - superkarate.ru

traducerea - Gandrix